#NouPatiCastellum - Projecte de co-creació del pati de l'escola

#Noupaticastellum és un projecte de co-creació per la millora del pati de l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis (Girona) en el que han participat els alumnes, l’equip de mestres i les famílies. La implicació de tots participants no tan sols ha permès crear unes intervencions totalment integrades a l’entorn, les necessitats pedagògiques de l’Escola i els desitjos dels alumnes i famílies sinó que també ha contribuït a reforçar el sentiment de pertinença a l’Escola entenent-la com una comunitat de creixement per part de tots seus integrants.

Centre: Escola Castellum
Lloc: Sant Julià de Ramis
Co-creadors: Equip docent, famílies i alumnes  – Cursos 2010-12
Repte: Millorar el pati de l’escola
Estat: Finalitzat – Actualment desenvolupant dos projectes com a continuació: #NovaEscolaCastellum i #Bibliovana

El procés de co-creació ha constat de quatre fases: conèixer, co-crear, construir i celebrar.

La primera fase va partir de l’anàlisi de tres patis: el pati recordat -el de la Infància (el passat), el pati real -el que tenim ara (el present) i el pati desitjat -l’ideal (el futur). Per això es va preguntar a les famílies i a l’equip de mestres com havia estat el pati de la seva infantesa i quin era el seu pati ideal, i als nens i nenes quin seria el seu pati ideal. Es van buscar referències de patis inspiradors que es van mostrar als alumnes perquè aquests fessin una sel.lecció dels que els agradaven més. De tota aquesta fase varen sorgir cinc àmbits a treballar: amagar-se, pujar, ombres, vegetació i objectes. A la primera trobada de co-creació s’organitzaren aquests cinc grups de treball per desenvolupar propostes sobre aquests temes i també es preguntà a les famílies quins materials, coneixements i habilitats podien aportar.

Posteriorment en una segona trobada amb les famílies i equip docent es varen dissenyar les propostes concretes aquesta vegada, però formant grups en funció dels espais del pati on s’intervindria. Cada grup va definir i concretar la viabilitat i pressupost de les diferents propostes. Finalment es van realitzar prototips a tamany real perquè els nens i les nenes poguessin experimentar-los i modificar-los en disseny i tamany fins ajustar-los als seus desitjos i necessitats.

En una tercera trobada de dos dies es varen tornar a reunir tots els participants per construir les intervencions en un dia màgic on pares, mares, fills, filles, avis, àvies, familiars i mestres treballaven conjuntament per construir un somni que havia començat a gestar-se gairebé dos anys abans. Durant tot el procés hi va haver una gran implicació de tot l’equip docent que va permetre integrar dins de l’horari escolar activitats relacionades amb la co-creació.

La cohesió de totes les persones, dels col.lectius, de les institucions i dels col.laboradors ha estat imprescindible per poder desenvolupar amb èxit un projecte amb aquestes característiques i ha permès, al mateix temps, crear un sentiment de comunitat amb l’escola com eix vertebrador i la creació com aglutinant del procès.

Intervencions al pati

L’estructura de salze viu

Amb els seus dos iglús i els passadissos on amagar-se i estar a l’ombra, és un espai ideal per disfrutar i gaudir una mica d’aquesta vegetació que tant estàvem esperant!

noupaticastellum-cocreacio1 noupaticastellum-cocreacio2 noupaticastellum-cocreacio3

El tronc-escultura del mur

Aquest tronc-escultura ha transformat el mur de formigó de l’entrada en un espai totalment nou on es pot seure, enfilar-se, saltar o simplement gaudir-lo amb la vista.

noupaticastellum-cocreacio11 noupaticastellum-cocreacio12 noupaticastellum-cocreacio13

La caseta de fusta

Una caseta que fa molt de temps que esperaven a l’escola i que gràcies a noupaticastellum han pogut dissenyar les famílies, les mestres i els infants de manera que tenen la casa que ells volien.

noupaticastellum-cocreacio7 noupaticastellum-cocreacio8

La sínia musical

Aquest objecte artístic és tot un plaer pels sentits, una obra d’artesania preciosa. Realitzada en fusta de teka reutilitzada i només amb juntes des fusteria sense emprar cap clau o cargol.

noupaticastellum-cocreacio4

La zona de pic-nic

Una petició dels nens per poder estar reunits mentres esmorzen. Fins ara ho feien asseguts en caixes de fruita ara ja tenen els seus bancs de fusta on poden esmorzar, parlar, saltar, estirar-se, distreure’s…

noupaticastellum-cocreacio9

El núvol blau

Una altra escultura sonora que ens permet experimentar amb el so i disfrutar amb la vista!

noupaticastellum-cocreacio5

La jardinera

Una jardinera de més de vint metres de llarg realitzada amb caixes de fruita reciclades. En elles s’hi ha plantat oliveres, ametllers, llorers, plantes aromàtiques com la menta, la farigola, l’alfàbrega i enfiladisses de diverses espècies,  totes escollides perquè florissin durant el curs escolar.

noupaticastellum-cocreacio6

Guia de co-creació

Arrel del projecte NouPatiCastellum Lluís sabadell Artiga va escriure la Guia Pràctica per co-crear a l’escola

Crèdits

Idea del Projecte: Lluís Sabadell Artiga (CoCreable)

Co-creadors: Equip de mestres, famílies i alumnes de l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis – Cursos 2010-12

Comissió de pati: Lluís Sabadell Artiga, Núria Regincós, Montse Maruny, Marina Gómez

Docents de l’escola: Montse Maruny Roig, Laura Alcolea Cuevas, Olivia Quadrat Sola, Alba Teixidor Reixach, Montse Vilà Plana, Anna Sans Céspedes, Marta Gironès Güell, Núria Vilardaga Santaeularia, Núria Regincós Comas, Mariona Desoy Mañé, Anna Lucas Carrasco, Agnès Casadevall Franquesa, Eva Bassó Puig, Ma Carmen Peiró Rihuet

Familiars Encarregats de grup: Inno, Eva García Roca, Cristina Domínguez, Mari López, Dolores Sanz, Estrella Rodríguez Tura Bosch, Eva Grau, Jordi Ribas, Gerard Estevez, Raül Ramírez i Ruth Núñez

Salze viu i assessorament: Pont de Querós

Assessorament jardineria: Daniel Vilana

Amb el Suport de: CONCA – Generalitat de Catalunya

Agraïments:
Ajuntament de Sant Julià de Ramis
Ajuntament de Girona
Fruites Girona
Àngels Artigas

 

Amb el suport de:

LogoCONCA

You may also like